Een vermogensbeheerder van leden van het Koninklijk Huis wordt verdacht van fraude en valsheid in geschrifte. Dat meldt het FD op basis van eigen onderzoek.
De directeur van vermogensbeheerder Box Consultants, een zekere Remy M., zou ruim 8 miljoen euro aan provisies, verdiend met buitenlandse beleggingen, ten onrechte aan Box zelf en M.’s privévennootschap Boulder hebben uitgekeerd.
Volgens het FD is het Koninklijk Huis vermoedelijk de grootste klant van Box Consultants, dat “een onbekend aantal miljarden euro’s in beheer” heeft. De 55-jarige Nederlandse verdachte, is de accountmanager van het Koninklijk Huis, zo zou blijken uit documenten die Box het afgelopen jaar inbracht in civiele procedures tegen de Staat en een ex-werknemer.
Fraude met provisies voor beleggingsfondsen
Volgens het OM hebben M. en de twee genoemde bedrijven fraude gepleegd door klanten voor te spiegelen dat er geen verborgen onkosten verbonden zouden zijn aan het beheer van hun vermogens. De 8 miljoen euro aan zogenaamde retrocessies, ook wel kickbacks genoemd, verdwenen volgens het OM vervolgens ten onrechte in de zakken van de verdachten, in strijd met een wettelijk provisieverbod.
De kickbacks, retourprovisies die beleggingsfondsen een vermogensbeheerder betalen als hij ze klandizie bezorgt, behoren volgens het OM de klanten van Box toe. De kickbacks zijn verboden om de tactiek van vermogensbeheerders te bestrijden om beleggingsfondsen te selecteren die nadelig zijn voor de belegger, maar vanwege de provisie goed zijn voor de portemonnee van de beheerder.
M. en Box zijn echter overtuigd van hun eigen onschuld. Hun advocaten beweren dat het OM een flinke misser begaat omdat alle vermogensbeheerders in de genoemde periode commissies betaald kregen. "Het was een geoorloofde praktijk die tot 2014 volstrekt gebruikelijk was", aldus de advocaten in een reactie aan het FD.
Het OM beslist binnenkort of de zaak voor de rechter komt.